Baci di dama

Baci di dama

Baci di dama w dosłownym tłumaczeniu oznacza całuski damy. Są to przepyszne, małe i słodkie ciasteczka, które z wyglądu przypominają trochę francuskie makaroniki. Mają jednak zdecydowanie bardziej wyraźny – orzechowy smak i inną teksturę. Do przygotowania tych ciasteczek potrzebnych jest zaledwie kilka produktów, a sam proces pieczenia nie jest czasochłonny. Za to efekt? Wręcz powalający. Spróbujcie naszego przepisu na baci di dama. 

Baci di dama czyli całuski damy
Krótka historia o baci di dama

Całuski damy pochodzą z Piemontu, a dokładniej z miejscowości Tortone. Te słodkie przysmaki powstały na początku XIX wieku. Pierwotnie do ich przygotowania używano orzechów laskowych, które były jednymi z tańszych dostępnych produktów. Jednakże w roku 1810 Stefano Vercesi zmodyfikował recepturę, zastępując orzechy laskowe migdałami. Pierwszy raz zaserwował ciasteczka podczas święta Mediolanu, nazywając je złotymi całuskami. 

Poza tradycyjnymi orzechowymi całuskami, w różnych regionach Italii powstały także różnorodne wariacje tego przysmaku. W liguryjskim Alassio produkuje się ciasteczka kakaowe z dodatkiem miodu. Gdzieniegdzie można spotkać także kakaowe ciasteczka z karmelowym nadzieniem.

Małe orzechowe ciasteczka z nadzieniem czekoladowym

Pochodzenie nazwy tych ciastek nie powinno nikogo zaskoczyć. Patrząc na nie można wyobrazić sobie łączące się w pocałunku usta, które odzwierciedlają dwa ciasteczka połączone nadzieniem. Według Włochów nie ma nic bardziej romantycznego niż pocałunki kobiety, a także nic bardziej pasujące do tych przysmaków niż nazwa: baci di dama. 

Przepis na baci di dama

Do przygotowania całusków damy potrzebne są następujące składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 140 g tłuczonych lub zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 120-140 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 100g czekolady deserowej
  • 12 łyżek słodkiej śmietanki 18 %
Z ciasta formujemy kulki o średnicy max. 3 cm

Rozpoczynamy od utarcia masła wraz z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodajemy do niego zmielone orzechy, mąkę oraz sól. Do naszych ciasteczek użyliśmy orzechów włoskich, które nadały im wyjątkowy smak. Jeżeli nie macie pod ręką zmielonych orzechów, wystarczy wsadzić je do worka oraz utłuc np. wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Efekt jest ten sam.

Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej masy, z której następnie formujemy kuleczki o średnicy maksymalnie 3 cm. Kulki powinny być mniej więcej tych samych rozmiarów. Wskazówka: im mniejsze będą nasze kulki, tym bardziej poręczne później będą nasze ciasteczka.

Baci di dama pieczemy ok 25 -30 min

Blachę z naszymi ciastkami wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 25-30 minut. Jeżeli ciasteczka zbyt szybko zrumienią się, wówczas należy zmniejszyć temperaturę do około 120 stopni. Gotowe ciasteczka pozostawiamy do wychłodzenia.

W międzyczasie można zając się czekoladowym nadzieniem o naszych całusków. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy, a następnie dolewamy ją do roztopionej czekolady. Mieszamy intensywnie, cały czas na ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladową masę nakładamy na ciasteczka

Po ostudzeniu, nakładamy masę czekoladową na ciastka i sklejamy je razem. Nasze ciasteczka są już gotowe!

Buon appetito!

Gotowe baci di dama

Ciasteczka są słodkie, dlatego idealnie pasują do popołudniowej kawy, na szybką przekąskę. Nasze ciasteczka zniknęły bardzo szybko, ale na pewno jeszcze wiele razy będziemy je przygotowywać.

Gotowe do zjedzenia całuski damy