Przepis na klasyczne Spaghetti alla carbonara

Przepis na klasyczne Spaghetti alla carbonara

Każdy wie, że carbonara to jeden z podstawowych rodzajów pasty, którą możemy zjeść w Italii. Przepisów na ten rodzaj makaronu w internecie można znaleźć naprawdę wiele. Jednakże czytając większość z nich prawdziwy Włoch złapie się za głowę i krzyknie Mamma mia! W tym wpisie znajdziecie przepis na klasyczne Spaghetti alla carbonara – bez urozmaiceń, unowocześnień i niepotrzebnych składników.

Klasyczne Spaghetti alla carbonara
Historia Spaghetti alla carbonara

Jak w przypadku wielu włoskich tradycyjnych dań, jego historia nie jest do końca jasna. Jedna z teorii głosi, że spaghetti alla carbonara powstało dzięki górnikom z Umbrii, którzy pracując pod ziemią przez kilka dni, nie mogli zabierać ze sobą zbyt wielu świeżych produktów, które mogłyby się zepsuć. Zabierali więc ze sobą do pracy jedynie makaron, jajka, ser pecorino i guanciale, albowiem mieli pewność, że składniki te się nie zepsują. W czasie przerw przygotowywali sobie z tych produktów pożywne danie. Podobno pierwotnie czarny pył na wierzchu carbonary był niczym innych jak pyłem węglowym, który po rozpowszechnieniu tego dania został zastąpiony czarnym pieprzem! Wyjaśniałoby to także pochodzenie nazwy tej potrawy, bowiem carbon znaczy węgiel.

Jednakże według innej teorii carbonara powstała w czasach II Wojny Światowej, dzięki włoskim żołnierzom, którzy przygotowali to danie ze składników, które akurat znaleźli na miejscu. W trochę innym wariancie tejże historii carbonara powstała w okolicach Rzymu, gdzie w trakcie wojny było bardzo mało żywności. Dlatego pewien kucharz, nieznany z imienia i nazwiska, wykorzystał racje żywnościowe amerykańskich żołnierzy czyli jajka w proszku oraz bekon, połączył je z makaronem i w ten sposób stworzył naszą carbonarę.

Zdaje się, że nigdy nie dojdziemy do tego jak naprawdę została wymyślona ta pasta. Pozostaje nam jednak cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem.

Składniki do Spaghetti alla carbonara

Jaki jest sekret przygotowania dobrej carbonary? Przede wszystkim dobrej jakości składniki. I wbrew panującemu w Polsce przekonaniu do carbonary nie używa się śmietany!

Guanciale – tłuste podgardle wieprzowe

Do stworzenia tego prawdziwie włoskiego dania potrzebne nam są następujące składniki: 

  • Makaron spaghetti – tego nie trzeba nikomu tłumaczyć – długie, ciągnące się nitki makaronu, które bez końca można nawijać na widelec
  • Guanciale – podgardle czyli tłuste mięso z policzka wieprzowego. Składnik ten pochodzi z Lacjum i jest powszechnie używany we włoskiej kuchni. Guanciale dojrzewa przez około 3 miesiące zamarynowane jedynie w soli i pieprzu. Jest bardziej tłuste i twarde od pancetty, ma też bardziej wyrazisty smak od naszego polskiego boczku;
  • Pecorino romano – twardy, dojrzewający, lekko pikantny ser pochodzący z okolic Rzymu; oryginalnie do przygotowania carbonary używany był tylko ten rodzaj sera, natomiast obecnie dopuszczalna jest mieszanka pecorino i grana padano
  • Żółtka z jajek – dopuszczalne jest także użycie całych jajek;
  • Czarny pieprz – najlepiej świeżo zmielony.

Przepis na spaghetti alla carbonara jest banalnie prosty. Gotujemy makaron, na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę guanciale. W osobnej misce roztrzepujemy żółtka i mieszamy z drobno startym pecorino romano. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy na patelni z guanciale. Natomiast filiżankę wrzącej wody z makaronu wlewamy do miski z jajkiem i serem. Musimy bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudy, a jajko przestało być surowe pod wpływem ciepła z ugotowanej wody. Na końcu do miski z jajkiem i serem dodajemy makaron ze skwarkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I gotowe!!

Buon appetito!