Aglio e olio z burratą – prosty przepis

Aglio e olio to najprostszy przepis na włoską pastę pod słońcem. Nie trzeba wielu godzin gotowania, krojenia, siekania, przygotowywania i czekania. Cała procedura przygotowania trwa tyle ile gotuje się makaron. Jednakże czy można jeszcze ulepszyć ten przepis? Proponujemy wykorzystać spaghetti nero di sepia i dodać świeżą burratę, a na talerzu zadzieją się naprawdę magiczne rzeczy.

Zanim zaczniemy gotować

O włoskiej paście i makaronach napisano już wiele artykułów. Aglio e olio to oczywiście kolejny przykład kuchni biedoty czyli cucina povera. Z połączenia niezwykle prostych składników powstał bardzo smaczny i popularny na całym świecie makaron. Co do sposobu jego powstania jest pewna nieścisłość. Nie do końca wiadomo czy pochodzi z regionu Abruzzo czy z Neapolu. Ale.. czy to ważne?

Tylko tyle składników potrzeba do przygotowania pysznej pasty

Słyszeliśmy też nieco inną historię, a mianowicie, że pomysł na spaghetti z czosnkiem przypłynął z Marsylii. Gdy szalała tam epidemia grypy to ludziom brakowało zapasów więc jedli co mieli pod ręką. Między innymi chleb z czosnkiem i masłem. W ten sposób na świecie rozpropagowane zostało, że czosnek wspomaga naszą odporność i wszędzie zaczęto przygotowywać dania bogate w ten składnik. Dlatego w Italii, wiadomo, przygotowano pastę aglio e olio.

Spaghetti nero di seppia ma wspaniały delikatny morski smak

Aglio e olio – przepis na pastę z burratą

Składniki:

  • makaron spaghetti nero di sepia
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • burrata
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie płatki chilli

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania aglio e olio możecie znaleźć we WłoskimSklepiku.

Aglio e Olio z burratą.. poołączenie idealne

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania się makaronu na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Następnie, na patelnię dodajemy ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania i mieszamy. Można także dodać płatki chilli, by podkręcić odrobinę ostry smak.

Może zainteresuje Cię też:   Rodzaje włoskich makaronów

Przekładamy na talerz, a na górę nakładamy burratę i rozkrajamy. Wnętrze pięknie rozpłynie się po ciepłym makaronie. Pastę można doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można dodać jeszcze świeżo pokrojoną natkę pietruszki.

Buon appetito!

Aglio e Olio z burratą

Czas przygotowania 20 mins

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 kulka sera burrata
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy w garnku z osoloną wodą – al dente.
  • Gdy makaron będzie już prawie gotowy, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojony w plasterki czosnek, by zyskał złoty kolor.
  • Następnie do oliwy dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Można doprawić jeszcze płatkami chilli.
  • Przekładamy makaron na talerz, na górę kładziemy burratę, która po rozkrojeniu rozpłynie się na całe danie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również