Biscotti al limone – pyszne ciasteczka cytrynowe

Gdy rano dowiadujesz się, że popołudniu niespodziewani gości “wpadną tylko na chwilkę”, od razu ogarnia Cię panika. Co zrobić? Nie mam nic w lodówce? Nie zdążę, etc. Znamy to wszyscy bez wyjątku. Pomysłów w głowie może i masz bez liku, jednak.. nie masz kilku godzin na chłodzenie tiramisu. Albo nie możesz pozwolić sobie na stanie i smażenie bomboloni. Z pomocą przychodzi tutaj prosty przepis na pyszne ciasteczka – biscotti al limone.

Co to za ciastka?

Biscotti al limone to małe, okrągłe ciasteczka cytrynowe. Dzięki dodanej skórce i sokowi z cytryny mają idealnie intensywny, cytrynowy smak. A jednocześnie nie są kwaśne. Smak jest zrównoważony – kwaskowato słodki. Po prostu rozpływają się w ustach. Dodatkowo mają piękną skorupkę, która w trakcie pieczenia pęka tworząc rozmaite wzory.

Ciasteczka te pochodzą prosto ze słonecznej Toskanii. A przepis jest naprawdę prosty. Jedyną niedogodnością jest to, że ciasto musi swoje odstać w lodówce. Całe szczęście tylko godzinę, można zatem w tym czasie zająć się przygotowaniem innych rzeczy. Do dzieła!

Gotowe do zjedzenia biscotti al limone

Składniki

  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duża cytryna
  • 1 duże jajko
  • 7 g proszku do pieczenia
  • cukier puder i zwykły cukier, by zanurzyć w nim ciastka
Cytryny to podstawowy składnik naszych ciasteczek

Przepis na biscotti al limone

Zaczynamy od połączenia masła z cukrem. Całość ubijamy na gładki krem, bez grudek. Najlepiej robić to około 10 minut, wtedy będziemy mieli pewność, że żadna grudka nam nie umknęła. Następnie dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całą masę.

Następnie, z cytryny, na tarce ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy te składniki do naszej masy i w dalszym ciągu mieszamy. Teraz czas na mąkę. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy do naszej masy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Cały czas nie przestajemy mieszać. W miarę dodawania mąki, ciasto robi się coraz bardziej treściwe, zatem można z miksera przejść na mieszanie ręczne. I ciasto gotowe!

Może zainteresuje Cię też:   Czym jest coperto na rachunku?

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Nawet skrócenie chłodzenia o kilka chwil nie zaszkodzi naszemu przysmakowi. Następnie ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki. Najlepiej o średnicy 1-1,5 cm. Jednakże ciastka nie muszą być odmierzane od linijki, jeśli wolisz większe, nie ma tu żadnej reguły. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze i układamy na blasze do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut. Według mnie najlepsze są ciasteczka niespieczone, tylko blade. Niemniej jednak, każdy musi znaleźć swój idealny moment wypieczenia.

Buon appetito!

Mmm.. pachną i smakują obłędnie, nawet jeszcze ciepłe.

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również