Dobre włoskie wino

Dobre włoskie wino – jak kupić i się nie naciąć?

Nie od dziś wiadomo, że wino jest niemal podstawą włoskiej kuchni. Oczywiście, Włochy  wyróżniają się jako producent najlepszych trunków tego rodzaju na całym świecie. Mamy więc m.in. produkującą cudowne wina Toskanię, Abruzję, Piemont czy Sycylię. Chcecie kupić dobre wino we Włoszech? A więc nie dajcie się naciąć i koniecznie przeczytajcie ten artykuł. Jak wybrać dobre włoskie wino? Oto kilka cennych porad, które mogą Wam się przydać!

Kilka słów o winach w Italii

Włoskie wina można podzielić na dwa rodzaje:

  • Północne – najczęściej są to wina z Toskanii,
  • Południowe – głównie sycylijskie.

W samych Włoszech znajduje się sporo odmian winorośli, których jest zresztą w Italii najwięcej na świecie! Oczywiście, najbardziej widoczne jest to na skrajnym południu, gdzie klimat jest nieco cieplejszy. W całej Italii znajduje się mnóstwo lokalnych winnic, jakie kryją w sobie wręcz obłędne smaki. Przykładowo pisałam już o Chianti. Niepodważalnie, Włosi są największym producentem wina na całym świecie. Jeżeli chodzi o światową produkcję wina, mieszkańcy Italii produkują go aż 20 % ze wszystkich win świata. Jest to oczywiście o wiele więcej, niż produkowane jest w jakimkolwiek innym państwie. O czym to świadczy? Ano o tym, że Włosi znają się na tym trunku o wiele lepiej, jak ktokolwiek inny!

Oczywiście, z włoskimi winami bywa różnie. Są one tak różnorodne, że nawet wybredny wielbiciel tego rodzaju trunku powinien wśród nich znaleźć jedyne, niepowtarzalne i ulubione. Włoskie wina to setki, a nawet tysiące lat winiarskich tradycji, przechodzących tu z pokolenia na pokolenie. Chociażby ten fakt przeważa nad innymi państwami, jeżeli chodzi o bycie światowym liderem w produkowaniu win.

Dobre włoskie wino.
Dobre włoskie wino idealnie pasuje do każdego posiłku.

Regiony, w których można kupić dobre, ba! najlepsze włoskie wino

Rzecz jasna, tych regionów we Włoszech jest kilka. Jednak można wymienić wśród nich te najbardziej znane z lokalnego wytwórstwa win wszelakiej maści.

Piemont – najbardziej znane wina z tego regionu to Barolo oraz Barbaresco, ale też musujące wino Asti. Wina, jakie produkowane są w okolicy Piemontu, są nieco cierpkie w smaku, ale też dość mocne. Tereny są tu w większości górzyste, a zimy długie – właśnie przez to ciężko tu o dojrzewanie niektórych szczepów. 

Veneto – najbardziej popularne wina z tego regionu to trunki białe i czerwone: Soave oraz Valpolicella. Jest też Recioto Amarone lub Amabile, które produkowane są z suszonych winogron! Weneccy gondolierzy cenią sobie zaś Recioto Soave, za jego nieco miodowy posmak.

Abruzja – kupić tu możesz Montepulciano d’Abruzzo, które jest winem czerwonym i wbew pozorom wcale niedrogim.

Umbria – najbardziej cenione jest białe wino Orvieto Classico, którego smak i aromat jest nieco orzechowy. Bardzo dobre jest także wino Umbria Sagrantino, zachwycające przebijającymi się przez nie nutami różnorodnych przypraw.

Trydent – to kolejny górski region, gdzie zimy są obfite w śnieg. Właśnie dlatego czerwona wina stąd są nieco cięższe, o posmaku śliwki lub truskawki. Białe wina są z kolei lekkie i łagodne w smaku.

Toskania  – oczywiście, jest to miejsce produkujące najsłynniejsze wina w całej Italii. Można wyróżnić wśród nich popularne Chianti (wino czerwone, lekko owocowe), ale są też nieco droższe: Vino Nobile di Montepulciano bądź np. Brunello di Montalcino. Mamy też Supertuscan, które (całe szczęście!) jest tańszą odmianą od dwóch poprzednich. Vino Santo to z kolei trunek, jaki produkowany jest z suszonych owoców winogrona.

Sycylia – najbardziej znane wino sycylijskie to oczywiście Marsala. Warto wspomnieć też o Nero d’Avola, które jest winem jednym z najbardziej cenionych na tej włoskiej wyspie.

Dobre włoskie wino. Winnica.
Wybór włoskich win jest bardzo obszerny.

W jaki sposób klasyfikowane są wina we Włoszech?

Klasyfikacja win zależna jest w Italii od tego, w jakim regionie produkowany jest dany trunek. I tak, oznaczenia widniejące na etykietach butelek, to:

  • VdT – wino stołowe, czyli Vino da Tavola
  • IGT – wino regionalne, czyli Indicazione Geografica Tipica. Zaledwie 15 % szczepów może pochodzić z innego regionu,
  • DOC – kontrolowane oznaczenie pochodzenia, czyli Denominazione di Origine Controllata
  • DOCG – kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia, czyli Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Takie oznaczenie świadczy o najwyższej klasie jakości wina.

Idziemy na zakupy, czyli… gdzie kupić dobre włoskie wino?

Największą selekcję zawsze zrobić można we włoskich supermarketach, a więc tam należałoby skierować swoje kroki. Italijskie wina znajdziesz np. w sieci sklepów Auchan czy Carrefour. Lepiej omijać niewielkie supermarkety w centrach miast, ponieważ ceny win w takich miejscach znacznie przewyższają sklepowe, ale też nie ma w nich zbyt wielkiego wyboru.

Czerwone wino prosto z Włoch.
Co musisz wiedzieć, aby wybrać dobre włoskie wino?

Ile kosztuje dobre włoskie wino?

Sommelierzy uważają, że za dobrej jakości wino powinno się zapłacić przynajmniej 5 euro. Wiadomo, w sklepach są również trunki za 3 euro (i mniej), jednak na pewno nie będą to wina producentów, o jakich wspomniałam wyżej. Oczywiście, nie musisz od razu płacić 10 czy 20 euro za butelkę wina – bo dobrej jakości trunek tego typu kupisz również w znacznie niższej cenie. Warto polować na promocje w supermarketach i pamiętać, że naprawdę dobre wino można „dorwać” za 5, a maksymalnie do 8 euro. Co najlepsze, często są one przeceniane, zatem dobrze się rozejrzyjcie.

Co powinno znajdować się na etykiecie?

Rzecz jasna, trzeba pamiętać o rodzaju wina, na jakim nam zależy najbardziej. Mamy więc wino:

  • Bianco – białe,
  • Rosso – czerwone,
  • Rosè – różowe,
  • Frizzante – musujące
  • Fermo – niegazowane
  • Secco – wytrawne
  • Dolce – słodkie

Warto też przypatrzyć się oznaczeniom, jeżeli chodzi o klasyfikację trunków. O tym wspomnieliśmy już nieco wyżej. Zwróćcie również uwagę, z jakiego roku jest dane wino. Oczywiście, dzisiaj data ma niezbyt wielkie znaczenie i wpływ na smak wina, jednak smakosze cenią sobie wyłącznie np. jeden rocznik. Wszystko zależy od preferencji i celu kupna danego wina.

Jak powinno być opakowane wino?

Zacznijmy od tego, że we włoskich sklepach można znaleźć wina spakowane nie tylko w urokliwe butelki, ale też w kartony bądź plastikowe woreczki (razem z zakrętką). Rzecz jasna, wino butelkowe będzie znacznie przyjemniejsze wizualnie, jednak wino z kartonu jest równie smaczne! Poza tym, będzie również korzystniejsze cenowo – warto zatem przemyśleć tę opcję, jeżeli podróżujecie budżetowo i trunek zamierzacie wykorzystać… na własny użytek.

Co do butelki, nie ma to większego znaczenia. Zarówno jej ciężar, jak i forma nie ma zbyt wielkiego wpływu na smak czy jakość wina. Tak samo nie wpływa to na klasyfikację trunku. Już lepiej będzie sugerować się etykietką, niż samym kształtem butelki. Najwięcej włoskich win posiada objętość 0,75 l, chociaż są dostępne również inne pojemności.

Warto wspomnieć również o korku, który powinien być najlepiej silikonowy. Jednak można zauważyć, że coraz więcej butelek pojawia się już dziś z… zakrętką. Jest ona dla wina neutralna, a dzięki temu można je otwierać wszędzie! Wiadomo jednak, że naturalny korek i tak zawsze będzie świadczył o prestiżu. Jak widzicie, wszystko zależy więc od osobistych preferencji czy też… okoliczności podawania wina.

Różnorodne typy włoskich win
Typowe włoskie wina

A co z zawartością wina?

Jak to bywa w przypadku większości trunków, im więcej będzie miał procentów, tym bardziej wyrazisty będzie w smaku. Wino powinno mieć przynajmniej 13 %, chociaż więcej procentów również jest wskazane. Znaleźliście na etykiecie informację, że wino zawiera siarczyny? Nie ma co się obawiać, że będzie niedobre. Takiej informacji wymaga bowiem UE. Same siarczyny zazwyczaj występują we włoskich winach na niskim poziomie, w żaden sposób nie wpływając na zdrowie człowieka.

Czy stare znaczy… lepsze?

Nie ma czegoś takiego, że „im starsze wino, tym lepsze”. Jakość wina zależy nie od jego rocznika, a od jego rodzaju. Nie zaprzeczamy jednak, że część gatunków może osiągnąć swój najgłębszy smak po kilku latach – jednak większość trunków tego rodzaju smakuje wybornie zaraz po tym, jak zostanie rozlane do butelek. Jeżeli nie jesteście kolekcjonerami, a wyłącznie chcecie zdegustować wybrany trunek, nie musicie polować na wina ze „starymi” datami. Nawet z bieżącego roku będzie wyborne.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Nie zapomnijcie, że z winem jest nieco, jak z… perfumami. Pierwsze lepsze wino nigdy nie jest dobrym pomysłem. Jeżeli butelki stoją w supermarkecie przez dłuższy czas, narażone są na działanie sztucznego światła – a, jak wiadomo, wino powinno być w większości przechowywane w ciemnych miejscach. Światło może wpłynąć na jakość trunku, tak samo jak w przypadku oliwy. Jeżeli więc chcecie kupić konkretne wino, sięgnijcie po sztukę ukrytą głębiej! Dzięki temu zyskacie gwarancję, że smak będzie lepszy i znacznie bardziej wyrazisty.

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również