Jak najprościej opisać frittatę? To danie podobne do omletu, tylko trochę bardziej puszyste. Wiele osób myli frittatę z tortillą, jednakże występuje tu parę istotnych różnic. Przede wszystkim frittata jest włoska, a tortilla hiszpańska. No i ten drugi przysmak przygotowywany jest głównie z ziemniaków, podczas gdy frittata z jajek. Proponuję dziś przepis na sezonowe danie, którym jest frittata ze szparagami.
Spis treści
Wiele możliwości…
Frittata to bardzo proste danie. Składa się w zasadzie z jajek i … czego tylko sobie nie wymyślisz. Można dodać pomidory, można dodać szynkę, ser, różnorodne warzywa, etc. Aby smak był bardziej wyrazisty można spróbować dodać ser blue i np. suszone pomidory, bądź ser cheddar i boczek. Możliwości jest naprawdę wiele. Dodatkowo nie trzeba się ograniczać i można jeść frittatę zarówno na śniadanie, obiad lub kolację. Danie to można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako danie główne lub np. dodatek do kanapek. We Włoszech spotkałam się także z tym, iż kawałki frittaty serwowane są jako antipasto.
Dlaczego frittata? Nazwa pochodzi od czasownika frittare oznaczającego smażyć. Frittatę się smaży na patelni. Ewentualnie, aby danie było bardziej puszyste, niektórzy wsadzają je na chwilę do piekarnika.
Frittata ze szparagami
Składniki:
- 6 jajek
- 1 mała cebula szalotka
- 8 szparagów
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie prosciutto crudo
- starty ser żółty, np. cheddar
- sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie
- Rozpoczynamy od umycia szparagów i obcięcia im zdrewniałych końcówek. Następnie szparagi kroimy na kawałki po ok. 2 cm i lekko podsmażamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki lub kosteczkę szynkę prosciutto crudo. Dodajemy pokrojoną szalotkę, by się zeszkliła.
- Następnie w misce rozbełtujemy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wlewamy na patelnię, na której jest już cebula, szynka i szparagi. Całość raz mieszamy, aby najlepsze składniki nie były tylko na dole i przykrywamy pokrywką.
- Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Bardziej wprawieni kucharze mogą spróbować odwrócić frittatę na drugą stronę. Inni mogą podsmażyć dłużej i następnie wstawić na kilka minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.
Buon appetito!
Frittata ze szparagami
Składniki
- 6 jajek
- 8 szparagów
- 1 cebula szalotka mała
- 4 łyżki ser np. cheddar
- 3 plastry szynki parmeńskiej opcjonalnie
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, rozmaryn do smaku
Sposób wykonania
- Rozpoczynamy od umycia szparagów i obcięcia im zdrewniałych końcówek. Następnie szparagi kroimy na kawałki po ok. 2 cm i lekko podsmażamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki lub kosteczkę szynkę prosciutto crudo. Dodajemy pokrojoną szalotkę, by się zeszkliła.
- W misce rozbełtujemy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
- Masę z jajek i sera wlewamy na patelnię, na której jest już cebula, szynka i szparagi. Całość raz mieszamy, aby najlepsze składniki nie były tylko na dole i przykrywamy pokrywką.
- Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony, starając się obrócić frittatę. Można też podsmażyć fritatę dłużej i następnie wstawić na kilka minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.