pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro – toskańska zupa pomidorowa

Pappa al pomodoro w dosłownym tłumaczeniu znaczy papka z pomidorów. Brzmi zachęcająco? Raczej nie. Zdecydowanie bardziej melodyjnie i smakowicie nazwa zupy brzmi w oryginale. Prezentuję dziś przepis na prostą zupę – krem z pomidorów i chleba. Jakkolwiek składniki i przygotowanie należą do prostych to efekt końcowy wręcz powala na kolana, a zupa jest niezwykle aromatyczna i smaczna.

Kilka słów o pappa al pomodoro

Ta zupa pomidorowa wywodzi się z naszej ukochanej Toskanii. Jest to kolejny przykład tzw. cucina povera czyli biednej kuchni chłopskiej. O innych przykładach tejże kuchni wspominałam przy okazji przepisów na cacio e pepe czy sycylijską caponatę. Można się pokusić także o stwierdzenie, że pappa al pomodoro to świetny przykład dania “zero-waste“, albowiem zupę przyrządza się z czerstwego chleba, który jest już zbyt suchy by go zjeść. A zatem nie marnujemy żadnych składników.

Intensywnie pomidorowa zupa z chlebem

Przepis na pappa al pomodoro

Składniki:

  • 60 g parmigiano reggiano
  • 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę (mogą być z puszki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 70 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 450 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 200 g białego, czerstwego chleba – może być też ciabatta, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozdrobnienia naszego parmezanu. Ser można zetrzeć na tarce, bądź wrzucić do miksera na 10 sekund. Odkładamy go na razie na bok, bo przyda się nieco później.

Następnie rozdrabniamy czosnek i seler naciowy, miksując go przez kilka sekund. Całość przekładamy do garnka i dodajemy oliwę. Dusimy przez 2-3 minuty.

W dalszej kolejności dodajemy pomidory, wodę, sól i pieprz. Czekamy aż się zagotuje na wolnym ogniu. Zajmie to około 10 minut.

Na samym końcu dodajemy rozdrobniony chleb i gotujemy przez kolejne kilka minut. Chleb powinien się samoistnie rozmiękczyć i rozdrobnić, tworząc piękną strukturę naszej zupy.

Przed podaniem dodajemy jeszcze parmezan i mieszamy.

Tak przygotowaną pappa al pomodoro podajemy zaraz po ugotowaniu. Dla ozdoby można dodać liście świeżej bazylii, które będą pięknie kontrastować z intensywnym kolorem toskańskiej zupy. Dodatkowo, miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać jeszcze odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Buon appetito!

Pappa al pomodoro

Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki

  • 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę mogą być z puszki
  • 60 g parmezanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 70 g selera naciowego
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 450 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 200 g białego czerstwego chleba

Sposób wykonania

  • Na tarce lub w mikserze rozdrabniamy parmezan i odstawiamy na później.
  • Rozdrabniamy czosnek i seler naciowy, miksując go przez kilka sekund. Całość przekładamy do garnka i dodajemy oliwę. Dusimy przez 2-3 minuty.
  • Do garnka dodajemy pomidory, wodę, sól i pieprz. Czekamy aż się zagotuje na wolnym ogniu. Zajmie to około 10 minut.
  • Dodajemy rozdrobniony chleb i gotujemy przez kolejne kilka minut. Chleb powinien się samoistnie rozmiękczyć i rozdrobnić.
  • Przed podaniem dodajemy jeszcze parmezan i mieszamy. Zupę można przyozdobić świeżym listkiem bazylii oraz dodać świeżo zmielonego pieprzu.

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również