penne al telefono

Penne al telefono

Odkryłam niedawno bardzo prosty i mega smaczny przepis na kolejną włoską pastę – penne al telefono! Takie danie przyda się w przepiśniku każdej pani domu, a uwielbiającej włoską kuchnię tym bardziej. Dodatkowo, można je urozmaicać według własnych upodobań, choć w sumie po co ulepszać coś niemalże doskonałego.

penne al telefono
Zobaczcie ciągnącą się mozarellę…

Kilka słów wstępu…

Pasta al telefono to nic innego jak makaron z sosem pomidorowym i roztopioną mozarellą. Skąd więc pomysł na ten “telefoniczny makaron”? Ano stąd, że roztopiona pod wpływem gorącego sosu mozarella zaczyna się ciągnąć.. zupełnie jak kable w starych aparatach telefonicznych. Proste skojarzenie, prawda?

To danie można podawać naprawdę z każdym rodzajem makaronu, jednakże skoro mamy już ciągnący się ser to dodawanie długich nitek spaghetti czy niekrótszych tagliatelle byłoby już nadmiarem dobroci? Każdy wybierze według własnych upodobań. Ja wybrałam krótki makaron penne, wokół którego mozarella pięknie się rozciąga.

Przepis na penne al telefono

składniki
  • makaron penne
  • puszka lub dwie passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 kulka mozarelli lub mozarella di buffala
  • sól, pieprz, oliwa

Zaczynamy od ugotowania makaronu, jak na prawdziwego Włocha przystało – al dente. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobniutko posiekany czosnek, dodajemy passatę pomidorową (może być także puszka krojonych pomidorów San Marzano). Całość przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz bazylią. Kilka listków można zostawić do dekoracji potrawy.

Gdy nasz sos będzie się gotował, dodajemy drobno pokrojoną mozarellę (ser można także poszarpać w dłoniach lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i mieszamy. Mozarella powinna się pięknie roztopić i powstanie ciągnące się, przepyszne danie.

pasta
Wygląda przepysznie

Prawda, że proste? Buon appetito!

Penne al telefono

Czas przygotowania 20 mins

Składniki

  • makaron penne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 1 mozarella
  • 10 listków bazylii
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek.
  • Następnie dodajemy passatę pomidorową (może być też puszka pomidorów San Marzano).
  • Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz bazylią.
  • Gdy sos będzie się już gotował, dodajemy pokrojoną drobno mozarellę.
  • Na końcu na patelnię dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Może zainteresuje Cię też:   Makaron ze szparagami i pancettą

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również