Przepis na bomboloni

Bomboloni to dźwięcznie brzmiąca nazwa włoskich pączków. Dla nas już samo słowo pączek brzmi jak zaproszenie do zjedzenia czegoś pysznego, ale Włosi doprowadzili do perfekcji podsycanie apetytu poprzez oryginalnie brzmiące nazwy swoich dań. Już tylko słuchając brzmienia słowa bomboloni wiemy, że to zapowiedź czegoś okrągłego, miękkiego, a jednocześnie pysznego. Jak zrobić takie pączuszki? Czym różnią się od naszych polskich pączków? Poniżej przedstawiamy przepis na bomboloni – około 50 sztuk.

Pyszne włoskie bomboloni

Bomboloni, jak każde pączki, są okrągłe i z nadzieniem w środku. Rozmiarowo są mniejsze niż tradycyjne polskie pączki. Bomboloni koniecznie muszą mieć nadzienie, a jakie? To zależy już wyłącznie od wyobraźni kucharza – cukiernika. Nasz przepis na bomboloni przewiduje nadzianie ich kremem waniliowo – cytrynowym. Jednak równie dobrze do naszych wypieków możemy dodać dżemu lub kremu czekoladowego. Kto na co ma ochotę. Lekkie ciasto plus smaczne nadzienie i otrzymujemy pączka, którego dzięki małemu rozmiarowi można zjeść jednym kęsem. Najlepsze bomboloni są jeszcze takie delikatnie ciepłe, zaraz po smażeniu.

Składniki na ciasto:
  • 550 g mąki pszennej tortowej (może być też wymieszana mąka tortowa z chlebową typu 650)
  • 70 g cukru
  • 42 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody (najlepiej ciepłej)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • starta skórka z cytryny
  • duża szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Bomboloni posypujemy cukrem pudrem
Przepis na bomboloni

Do miski wlewamy mleko i wodę, do których dodajemy cukier oraz drożdże. Chwilę mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z jajkami, startą skórką z cytryny, solą i ekstraktem waniliowym. Dodajemy zaczyn drożdżowy i ciasto wyrabiamy. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Dzięki silnemu i długiemu wyrabianiu ciasto następnie będzie lepiej rosło. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na kilka godzin, by zwiększyło swoją objętość. U nas po 2 godzinach ciasto było trzykrotnie większe niż pierwotnie uformowana kula.

Może zainteresuje Cię też:   Najpiękniejsze plaże na Sycylii

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1,5 cm. Następnie szklanką o średnicy 3-5 cm (w zależności od tego jaki rozmiar bomboloni chcemy uzyskać) wykrawamy kółka i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min – 1 godzinę. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy nasze pączki. Podobno sekretem udanych pączków jest sposób ich smażenia – na  750 g ciasta należy mieć 1 kg + kostkę smalcu lub 1 l + szklankę oleju. Olej należy dobrze rozgrzać, a następnie smażyć pączuszki, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe bomboloni wyciągamy na ręcznik papierowy i czekamy aż ostygną.

Przepis na krem waniliowo – cytrynowy

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 450 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • ekstrakt waniliowy

Rozpoczynamy od utarcia cukru z żółtkami do białości. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy (można dodatkowo dodać odrobinę cytrynowego), mąkę i 50 ml mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe mleko gotujemy w garnku na wolnym ogniu. Po zagotowaniu się mleka, dodajemy do niego przygotowaną masę z żółtek i mieszamy aż do zgęstnienia masy. Uzyskujemy w te sposób krem przypominający budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

Na koniec nasze bomboloni nadziewamy przygotowanym kremem. I gotowe! Nie będziemy ukrywać, że przygotowanie bomboloni zajmuje trochę czasu i wymaga nakładu pracy. Jednak czy warto? Bez wahania odpowiadamy, że TAK! Naprawdę warto.

Buon appetito!

Bomboloni z kremem waniliowym

 

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również