Przepis na Pandoro

Panettone, pandoro, torrone, panpepato… to nazwy tylko niektórych z bożonarodzeniowych przysmaków rodem z Italii. Rok temu próbowaliśmy przygotować PANETTONE. Wyszło wspaniale, ta wysoka baba nadziewana rodzynkami i kandyzowanymi owocami była naprawdę przepyszna. Jej dodatkowym atutem było to, że utrzymała świeżość jeszcze na długo po świętach. W tym roku postanowiliśmy podjąć się kolejnego wyzwania i przygotować PANDORO. Poznajcie przepis na pandoro.

Prawdziwe włoskie, maślane Pandoro

Kilka słów o Pandoro

Pandoro to drugie z najpopularniejszych włoskich ciast świątecznych. Ta wysoka drożdżowa baba charakteryzuje się mocno maślanym smakiem. Tradycyjne pandoro ma kształt ośmioramiennej gwiazdy, szerokiej u podstaw i lekko zwężającej się ku górze. Ciasto jest zwarte, nienadziewane bakaliami, a z góry posypane cukrem pudrem, przywodzącym na myśl śnieg.

Nazwa PANDORO pochodzi od słowa pane czyli chleb oraz oro czyli złoto. Nazwę można tłumaczyć jako chleb ze złota. Poza tym, wnętrze tego pysznego ciasta także kolorem przypomina złoto.

Nasza gwiazda pandoro pięknie prezentuje się z góry

Historia Pandoro

Historii o tym kto i kiedy wymyślił pandoro, a także jak ewoluował przepis na pandoro jest co najmniej kilka. Najstarsza sięga XIII wieku. Podobno ciastem tym zachwycali się już na dworze Sforzów w Weronie. Królewscy cukiernicy prześcigali się w pomysłach na udoskonalenie wypiekanego przez gospodynie domowe ciasta o nazwie nadalin. Co prawda było ono niższe niż aktualne pandoro, ale już wtedy miało kształt gwiazdy.

Według kolejnej historii Pandoro zostało wymyślone przez Domenico Melegatti, w 1894 roku. Natomiast formę gwiazdy zaprojektował włoski ekspresjonista malarz Angelo Dall’Oca Bianca. Sekretna receptura, kształt oraz nazwa ciasta zostały opatentowane, a osobom które próbowały odtworzyć oryginalny przepis ponoć nigdy się to nie udało.

Pandoro było podobno także ulubionym ciastem bogatych Wenecjan, którzy podawali je posypane płatkami złota. Pierwotnie ciasto oblewane było lukrem, jednakże w miarę upływu czasu lukier został wyparty przez cukier puder. Do ciasta dodano więcej jajek, więcej masła i drożdży, dzięki czemu zyskało swoją wysokość oraz charakterystyczny smak.

Pandoro w całej okazałości

Jak przygotować pandoro najlepsze pod słońcem? Kliknij “Kolejna strona” – przejdź dalej i zobacz.

No votes yet.
Please wait...

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również