Przepis na panforte di Siena

Boże Narodzenie to w Italii, z resztą tak samo jak na całym świecie szczególny czas. Na stoły wjeżdżają wtedy smakołyki, których normalnie w ciągu roku się nie jada. Między innymi chodzi oczywiście o panettone i pandoro czyli tradycyjne włoskie baby drożdżowe. Jednakże jest także nadziane orzechami, intensywnie korzenne ciasto pochodzące prosto ze Sieny! W tym wpisie przedstawiam Wam przepis na panforte di Siena. Dla pocieszenia – jego przygotowanie nie wymaga takiego zaangażowania czasowego jak przy babach.

panforte di siena
Panforte di Siena – można kupić w dowolnej wielkości kawałkach

Pochodzenie panforte

Jak sama nazwa wskazuje, oryginalnie ciasto pochodzi ze Sieny. Jednakże obecnie można je dostać na całym półwyspie. Pierwsze wzmianki o panforte pochodzą z XIII wieku, z zapisków klasztornych. Okazuje się, że chłopi mogli tym ciastem płacić klasztorowi podatki.

Ciasto można spotkać w dwóch podstawowych wersjach – jasne i ciemnej, do której dodaje się kakao. Tradycja nakazuje przygotowanie ciasta dokładnie z 17 składników czyli tylu ile w Sienie jest dzielnic (contrada). Obecnie jednak różnych modyfikacji i wariacji na temat panforte jest całe mnóstwo.

Płochliwe zakonnice i panforte?

Prawda jest taka, że Włochy nie byłyby Włochami gdyby z powstaniem panforte nie wiązała się pewna legenda, a nawet dwie. O dziwo obie związane są z siostrami zakonnymi.

Pierwsza z nich głosi, że siostra Giovanna, po tym jak dowiedziała się o śmierci ukochanego w wojnie krzyżowej wstąpiła do klasztoru. Pewnego dnia, gdy przygotowywała ciasto, usłyszała przez okno wołanie swojego Gianetto! Jako, że myślała, że nie żyje, w szoku sypnęła do ciasta zbyt wiele przypraw korzennych i pieprzu. I w ten oto sposób powstało panforte.

przepis na panforte
Bożonarodzeniowe panforte nadziewane orzechami

Natomiast według drugiej, przepis na panforte powstał dzięki pewnemu prowadzącemu bardzo rozwiązły i hulaszczy tryb życia szlachcicowi. Nicolo de Sambellini, bo o nim mowa, w pewnym momencie nawrócił się i oddał klasztorowi cały swój dobytek. W tym między innymi bardzo wówczas cenny woreczek z przyprawami korzennymi. W woreczku tym był także przepis na ciasto, które okazało się wyśmienite. Siostry zakonne obawiając się popełnienia grzechu łakomstwa oddały biskupowi ten przepis. A on z kolei podarował go swojemu bratu – kucharzowi, który ulepszył ciasto poprzez dodanie miodu i orzechów. Uff…

Może zainteresuje Cię też:   Domowy włoski makaron

Przepis na panforte

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (gorzkiego)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki: zmielonego pieprzu, zmielonych goździków, zmielonego imbiru, zmielonej gałki muszkatołowej
  • skórka z pomarańczy i cytryny (starta)
  • 225 g suszonych daktyli
  • 2/3 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie

Zaczynamy od wysmarowania formy masłem, aby ciasto nie przywarło. Można użyć zarówno okrągłej, jak i podłużnej formy.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i przyprawy poza miodem i cukrem i dokładnie mieszamy. Natomiast miód i cukier podgrzewamy w garnku, aż do uzyskania gęstej konsystencji syropu. Powinno nam to zająć ok 5 minut. Tak przygotowanym syropem zalewamy suche składniki i energicznie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po pieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Buon appetito!

Panforte di Siena

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty

Składniki

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego
  • 1/4 łyżeczki imbiru zmielonego
  • 1/4 łyżeczki goździków zmielonych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej
  • 1 szt. skórka z pomarańczy
  • 1 szt. skórka z cytryny
  • 225 g daktyli suszonych
  • 2/3 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób wykonania

  • Formę smarujemy masłem, aby ciasto nie przywarło. Można użyć zarówno okrągłej, jak i podłużnej formy. 
  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Miód i cukier podgrzewamy w garnku, aż do uzyskania gęstej konsystencji syropu. Powinno nam to zająć ok. 5 minut.
  • Tak przygotowanym syropem zalewamy suche składniki i energicznie mieszamy. 
  • Masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po pieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również