Przepis na panna cotta

Deserów włoskich jest na pęczki. Mieszkańcy Italii szczególnie lubują się w ciastach na przykład drożdżowych, takich jak świąteczne panettone, pandoro czy neapolitańskie babby. Kolejnym rodzajem i dolci ukochanym wręcz przez Włochów są wszelkiego rodzaju kremy. I tak najpopularniejszym bez wątpienia jest tiramisu. Jednakże niedaleko za nim plasuje się śmietankowa panna cotta, a poniżej przepis.

Do zrobienia tego deseru natchnęła mnie lektura zaprzyjaźnionego bloga parentingowego: www.tatee.pl. Tata skutecznie zaangażował swojego 7 – letniego Synka w przygotowanie właśnie tego deseru. Nawet odrobinę zmodyfikowali tradycyjny przepis, przygotowując deser z musem malinowym. Przepis na panna cotta z musem malinowym znajdziecie w tym wpisie: deser panna cotta – wspólne gotowanie z dzieckiem.

Puszysta pianka z odrobiną karmelu to lekki deser

Skąd pochodzi ten deser?

Niestety jednoznaczne wskazanie skąd pochodzi ten deser nie jest proste. W końcu w wielu europejskich krajach serwuje się podobne kremy. Dobrym przykładem może być angielski pudding. Jednak pannę cottę cały świat kojarzy bezpośrednio z Italią, zatem nie ma co polemizować. Panna znaczy oczywiście śmietanka, natomiast cotta czyli gotowana.

Kto jednak ją wymyślił? Prawdopodobnie była to mająca węgierskie korzenie mieszkanka Piemontu. Na przełomie XIX i XX wieku zaserwowała po raz pierwszy kwadratową pannę cottę z dodatkiem karmelu. Natomiast jest także inna historia. Mówiła ona, że pewien kucharz zagapił się i zostawił gotującą się śmietankę dłużej na ogniu. Następie ze zdziwieniem stwierdził, że masa zgęstniała. Przełożył ją na talerzyk, dodał owoców i dał żonie do skosztowania. Żona doceniła wysiłki, jednakże dodała coś od siebie, a mianowicie poradziła mu dodać trochę wanilii i substancji żelującej. Sami wybierzcie bardziej prawdopodobną historię.

Kto by się oparł…

Dziś deser jest tak popularny, że został wpisany na listę tradycyjnych regionalnych produktów włoskich – Prodotti agroalimentari tradizionali italiani.

Składniki:

  • 250 ml gęstej śmietanki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 80 g cukru kryształ
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Przepis na panna cotta

Przygotowanie naszego deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w 2-3 łyżkach zimnej wody. Musimy odstawić to na 5 minut, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. W tym czasie możemy przekroić na pół laskę wanilii i zeskrobać ziarenka.

Następnie do garnka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy cukier zwykły i laskę wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu, co parę chwil mieszając. Koniecznie musimy pilnować, aby się nie przypaliło. Gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Gdy zawartość garnka zaczyna się gotować, a na brzegach garnka tworzą się bąble, szybko ściągamy garnek z gazu. Dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy przez około 1 minutę.

Nasze danie jest prawie gotowe. Masę przelewamy do foremek lub filiżanek z rozszerzanymi brzegami. Dzięki temu gotową panna cottę łatwiej będzie później wyciągnąć. Foremki odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.

Po tym czasie, odwracamy filiżanki do góry dnem i po chwili nasza panna cotta powinna bez problemu wyjść z pojemnika na talerzyk.

W czasie chłodzenia się deseru należy przygotować sos karmelowy. Zatem, do garnka wrzucamy cukier, 3 łyżki wody i śmietankę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż nasz sos pięknie zgęstnieje. Po wystudzeniu polewamy sosem naszą śmietankową wysepkę.

Panna cotta z płynna polewą karmelową

Buon appetito!

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również