Ribollita – przepis na toskańską zupę

Toskania słynie przede wszystkim z pięknych widoków, pejzaży jak malowanych. Zielonych wzgórz, na których piętrzą się zamki i kościoły z kamienia, cyprysów, maków i malowniczych dróżek biegnących wśród soczystej zieleni. Jednakże ten region to nie tylko widoki, ale również wspaniała kuchnia. Jednym z flagowych toskańskich dań jest Ribollita. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty, a efekt wręcz powalający.

Nazwa tej gęstej zupy oznacza “ugotowana na nowo”. Ribollita Toscana to zupa typowa dla cucina povera, gdzie nie może zmarnować się żaden składnik. Mowa także o resztkach oraz o chlebie. Zupa ta jest przesycona różnorodnymi smakami, aromatami oraz zapachami. Wszystko idealnie komponuje się w gęste danie, które z dnia na dzień, w miarę podgrzewania robi się coraz lepsze. W tym wpisie zobaczcie tradycyjny przepis na Ribollita Toscana.

Gęsta zupa Ribollita Toscana

Składniki:

  • puszka białej fasoli (ugotowanej)
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka – korzeń
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki jarmużu (może być też szpinak lub kapusta)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz – do smaku
  • czerstwy chleb
  • parmezan i pancetta (opcjonalnie)

Przepis na Ribollita Toscana

Przygotowanie naszej zupy rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę wszystkich warzyw. A więc: cebuli, ziemniaków, marchewki, pietruszki.

Następnie na rozgrzane na patelni masło wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek i także podsmażamy. Następnie dokładamy łyżkę masła i wsypujemy pozostałe pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Smażymy około 10 minut.

Fasolę miksujemy na gładką masę dzięki czemu nasza zupa będzie bardziej kremowa. Można dodać też niezmiksowaną fasolę.

Do dużego garnka wsypujemy podsmażone warzywa, dodajemy fasolę, a także bulion i wino. Gotujemy pod nakryciem przez około 20 minut. Na samym końcu wsypujemy pomidory z puszki oraz jarmuż (szpinak lub kapustę). Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aby mieć pewność, że wszystkie warzywa są miękkie.

Przed podaniem na patelni robimy z chleba grzanki. Niektórzy smażą także pancettę, następnie kładąc ją na skropioną świeżą oliwą grzankę.

Po nałożeniu zupy na talerze koniecznie zetrzyjcie na tarce świeży parmezan i połóżcie na wierzchu grzanki z chleba. I gotowe! Już możecie się delektować tym toskańskim przysmakiem.

Buon appetito!

Przepis na ribollita toscana jest bardzo prosty a efekt wyśmienity

Ribollita Toscana

Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 szklanki jarmużu /szpinaku/kapusty
  • 3 szt. ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, rozmaryn do smaku
  • pancetta, parmezan do smaku
  • czerstwy chleb

Sposób wykonania

  • Kroimy w kostkę warzywa: cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę.
  • Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek i także podsmażamy. 
  • Następnie dodajemy łyżkę masła i wsypujemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Smażymy około 10 minut.
  • Fasolę miksujemy na gładką masę dzięki czemu nasza zupa będzie bardziej kremowa.
  • Do dużego garnka wsypujemy podsmażone warzywa, dodajemy fasolę, a także bulion i wino. Gotujemy pod nakryciem przez około 20 minut.
  • Na koniec wsypujemy pomidory z puszki oraz jarmuż (szpinak lub kapustę). Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aby mieć pewność, że wszystkie warzywa są miękkie.
  • Z chleba na patelni robimy grzanki, które skrapiamy świeżą oliwą. Można usmażyć także kilka plasterków pancetty. Podajemy razem z zupą. Już na talerzu, bezpośrednio do zupy ścieramy trochę parmezanu. 
No votes yet.
Please wait...

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również