Winne Chianti czy niewinne? Wyobraźcie sobie podróż wśród zielonych, porośniętych rzędami cyprysów lub gajami oliwnymi wzgórz Toskanii, skąpanych w południowych promieniach słońca. Dodajcie do tego możliwość siedzenia na tarasie, wdychania świeżego toskańskiego powietrza i podziwiania pięknych widoków z kieliszkiem czerwonego wina w ręce! Wraz z dzisiejszym wpisem podróżujemy do malowniczej Toskanii, a dokładniej do słynnego jej regionu Chianti. Zatem uznajemy dziś Chianti za zdecydowanie winne!
REGION CHIANTI
Poza bajecznymi widokami Chianti słynie z rozległych winnic, porastających okoliczne wzgórza, uprawy winorośli oraz oczywiście z produkcji wina o tej samej nazwie.
Region ten rozciąga się na sześć toskańskich prowincji: Sienę, Florencję, Arezzo, Pisę, Prato i Pistoię. Pochodzenie samej nazwy nie jest znane – według jednej z teorii pochodzi od etruskiego słowa clante, które oznaczało etruskie rodziny oraz wodę, w którą obfitował dany region.
Winnice podobno w Chianti prowadzili już Etruskowie. jednakże produkcję wina rozpoczęto w średniowieczu. Natomiast przepis na wszystkim nam znane Chianti pochodzi z XVII – XVIII wieku.
Jednym z bardziej popularnych szczepów winogron uprawianych w Chianti jest Sangiovese.
WINNE CHIANTI
Z tych winogron powstaje wino o rubinowym kolorze, lekko kwaskowate, a jednocześnie mocno owocowym smaku. Co ciekawe nazwa sangiovese w dosłownym tłumaczeniu oznacza Krew Jowisza
A teraz – kielichy w dłoń i Cin Cin!