Drukuj

Colomba di Pasqua - przysmak na Wielkanoc

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie gołębicy. Tradycyjnie serwowane na Święta Wielkanocne. Ma delikatny cytrusowy posmak dzięki czemu jest tak pyszne.
Czas przygotowania 10 hrs
Czas gotowania 30 mins

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 480 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 175 ml mleka - nie zimnego
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy
  • skórka starta z cytryny i pomarańczy
  • 60 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy
  • migdały
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy rozczyn z drożdży. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy, by zaczęły pracować. Następnie gotowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki i mieszamy. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy pozostałe składniki, a więc: jajka, żółtko, cukier, sól, olejek waniliowy i mleko. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
  • Ciasto wyrabiamy silnymi, zdecydowanymi ruchami przez około 10 minut. W ten sposób pobudzamy drożdże do pracy, dzięki czemu powstaną piękne wiązania glutenowe. Na samym końcu dodajemy do ciasta bakalie i wyrabiamy jeszcze przez parę minut. Teraz czas, by odstawić ciasto do wyrośnięcia. Najlepiej zostawić ciasto na noc w ciepłym miejscu, w którym nie dosięgną go żadne przeciągi. Czas wyrastania to około 6-8 godzin.
  • Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i wkładamy do formy w kształcie gołębicy. Do gotowego ciasta wtykamy całe migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny.
  • Przed samym pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy cukrem perłowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Niezmiennie najlepszą metodą sprawdzenia czy ciasto jest gotowe jest metoda mokrego patyczka. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy - ciasto można wyciągać.

Notes

Czas przygotowania jest tak długi, albowiem ciasto musi dwukrotnie wyrastać, co jest procesem czasochłonnym.