Kroimy w kostkę warzywa: cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę.
Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek i także podsmażamy.
Następnie dodajemy łyżkę masła i wsypujemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Smażymy około 10 minut.
Fasolę miksujemy na gładką masę dzięki czemu nasza zupa będzie bardziej kremowa.
Do dużego garnka wsypujemy podsmażone warzywa, dodajemy fasolę, a także bulion i wino. Gotujemy pod nakryciem przez około 20 minut.
Na koniec wsypujemy pomidory z puszki oraz jarmuż (szpinak lub kapustę). Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aby mieć pewność, że wszystkie warzywa są miękkie.
Z chleba na patelni robimy grzanki, które skrapiamy świeżą oliwą. Można usmażyć także kilka plasterków pancetty. Podajemy razem z zupą. Już na talerzu, bezpośrednio do zupy ścieramy trochę parmezanu.