Cofnij

Ribollita Toscana

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 szklanki jarmużu /szpinaku/kapusty
  • 3 szt. ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, rozmaryn do smaku
  • pancetta, parmezan do smaku
  • czerstwy chleb

Sposób wykonania

  • Kroimy w kostkę warzywa: cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę.
  • Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek i także podsmażamy. 
  • Następnie dodajemy łyżkę masła i wsypujemy pokrojone w kostkę warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Smażymy około 10 minut.
  • Fasolę miksujemy na gładką masę dzięki czemu nasza zupa będzie bardziej kremowa.
  • Do dużego garnka wsypujemy podsmażone warzywa, dodajemy fasolę, a także bulion i wino. Gotujemy pod nakryciem przez około 20 minut.
  • Na koniec wsypujemy pomidory z puszki oraz jarmuż (szpinak lub kapustę). Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aby mieć pewność, że wszystkie warzywa są miękkie.
  • Z chleba na patelni robimy grzanki, które skrapiamy świeżą oliwą. Można usmażyć także kilka plasterków pancetty. Podajemy razem z zupą. Już na talerzu, bezpośrednio do zupy ścieramy trochę parmezanu.