Go Back

Domowy włoski makaron

Przygotowanie w domu makaronu jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Potrzebne są tylko dwa składniki i maszynka do makaronu. Koniecznie spróbujcie.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 3 mins
Czas całkowity 33 mins
Ilość porcji: 2 osoby

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g mąki "00"
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Usyp kopczyk z mąki. Na jego środku zrób wgłębienie. Wbij do niego jajka.
  • Widelcem delikatnie mieszaj jajka z mąką. Gdy w cieście zaczną robić się grudy, należy zacząć wyrabiać ciasto rękami.
  • Dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne ciasto wsadź do woreczka, a następnie do lodówki na około 30 minut.
  • Zainstaluj maszynkę do makaronu. Ciasto rozwałkuj  na szerokość, aby weszło do maszynki. Gotowe płaty ciasta przepuszczaj przez maszynkę, aż do uzyskania grubości około 1 mm.
  • Następnie zainstaluj końcówkę do spaghetti i płaty ciasta przepuść ponownie przez maszynkę. 
  • Gotowe spaghetti oprósz mąką i pozostaw do wyschnięcia przez około 1 godzinę. Porozkładaj makaron w taki sposób, by się nie posklejał.
  • Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, aby był al dente. I gotowe!