Przepis na lasagne – prosto z Italii

Obok pizzy i spaghetti, lasagne to jeden z flagowych dań wywodzących się prosto z Italii. To wręcz kolejny symbol tego kraju. Dziś znanych jest mnóstwo wariacji na temat tego smakołyku – z mięsem, z warzywami, z bakłażanem, z owocami morza. Tak naprawdę, ile jest kucharzy, tyle rodzajów tego dania. Przyjrzyjmy się jednak tradycyjnemu sposobowi jego przygotowania. Podaję oryginalny przepis na lasagne – prosto z Italii. Jednakże, najpierw… kilka słów o historii tego dania.

Włoskie lasagne – czyż nie wygląda smakowicie?

Słów kilka o historii lasagne

Może to zaskakujące, ale ten rodzaj makaronu znany był już w starożytnym Rzymie. Makaron był krojony na szerokie prostokąty i kwadraty, a następnie pieczono w piecu lub na gorącym kamieniu (taki prototyp dzisiejszego kamienia do pizzy). Do tak przygotowanego makaronu dodawano rośliny strączkowe oraz ser. Odnośnie samej nazwy jest kilka wersji. Pierwsza z nich stanowi, że nazwa “”lasagna” pochodzi od słowa lasanum oznaczającego pojemnik. Natomiast według drugiej, słowo wywodzi się ze starożytnej greki i oznacza naczynie, w którym było przygotowywane.

Początków współczesnej lasagne upatruje się w wieku XIV. Wtedy to ktoś stwierdził, że makaron można dzielić na płaty o tych samych rozmiarach, a następnie układać je jeden na drugim, warstwowo, przekładając sosem pomidorowym, mięsem i serem.

Samo słowo lasagne oznacza po prostu jeden z wielu znanych Włochom rodzajów makaronu. O innych możecie przeczytać też tutaj.

Charakterystyczne szerokie płaty makaronu lasagne

Rodzaje włoskiej lasagne

O bogactwie przepisów na to danie już pisałam wyżej. Jednakże wyróżniane są dwa podstawowe rodzaje lasagne: alla bolognese oraz alla napoletana. Różnica tkwi oczywiście w farszu, którym przekładany jest makaron. Lasagne alla bolognese to makaron przekładany sosem ragu, opcjonalnie z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego.

Natomiast w lasagne alla napoletana płaty makaronu, przekłada się sosem pomidorowym z dodatkiem mięsnych pulpecików. Dodatkowo różnicą jest także, że do tej lasagne nie dodaje się beszamelu. Tylko sos z serów ricotta i mozarella.

Ciekawą odmianą lasagne jest także wywodzące się z regionu Veneto lasagne z dodatkiem radicchio czyli czerwonej cykorii. W Ligurii do lasagne dodaje się pesto genovese, a w regionie Marchè zamiast mięsa dodaje się podroby (wątróbki, żołądki, móżdżki i inne tego typu specjały;) )

Składniki:

  • starty parmezan
  • 12 płatów makaronu typu lasagne

Składniki do sosu:

Przepis na lasage nie jest trudny
  • 650 g mięsa wieprzowego/wołowego
  • 35 g pancetty
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 selera naciowego
  • 800 g pomidorów w kostkę
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tymianek, oregano, rozmaryn – do smaku
  • pieprz i sól – do smaku
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki do beszamelu:

Lasagne alla bolognese
  • 60 g masła
  • 55 g mąki
  • 550 ml mleka
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczka pieprzu

Przepis na lasagne

Zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kosteczkę wszystkich warzyw: cebuli, marchewki, selera, czosnku. Tak przygotowane warzywa musimy zeszklić na oliwie na rozgrzanej patelni. Zajmie to tylko kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy mielone mięso i pancettę. Smażymy przez około 10 minut, kilka razy mieszając.

Gdy mięso jest już przesmażone, dodajemy do niego wino i dusimy, aż odparuje. Oryginalny przepis na lasagne zakłada teraz dodanie pozostałych składników czyli pomidorów z puszki, koncentratu, przypraw, soli i pieprzu. Tak przygotowany sos musi zgęstnieć, zatem gotujemy go przez około 1,5 – 2 godziny. W tym czasie sprawdzamy czy sos się nie przypala. Jeżeli tak można dodać trochę wody.

Następnie bierzemy się do przygotowania sosu beszamelowego. A więc w garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę. Całość zasmażamy do uzyskania jednolitego koloru i masy. Po osiągnięciu danego efektu, dodajemy mleko, energicznie mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Nasze dzieło powstałe na bazie przepisu na lasagne

W końcu…

Ostatnią fazę przygotowywania naszej potrawy zaczynamy od wysmarowania tłuszczem naczynia do zapiekania. Niektórzy przed rozpoczęciem układania warstw najpierw podgotowują makaron, aby nie był surowy. Moim zdaniem nie jest to jednak koniecznie.

Dobra! Zatem przystępujemy do działania. Układamy kolejno warstwy: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel i na koniec parmezan. Najoptymalniej jeśli uda się ułożyć 3-4 warstwy. Na górę można posypać większą ilością parmezanu. Tak przygotowane danie wstawiamy do najgrzanego do 180 stopni piekarnika i następie zapiekamy przez około 40 minut. Górna warstwa powinna utworzyć chrupiącą, złocistą skorupkę. I gotowe! Dajcie znać czy ktoś wypróbował nasz przepis na lasagne.

Buon appetito!

No votes yet.
Please wait...

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również